Ceciel Fruijtier

Vrijheid is geluk?

Posted at 11 January 2013 | By : | Categories : Ceciel Fruijtier | Comments Off on Vrijheid is geluk?

Gister sprak ik iemand die vrijheid gelijkstelde aan geluk. Inderdaad heb ik mij erg gelukkig gevoeld op momenten dat ik intense vrijheid ervoer. Op een bergtop of aan zee. Maar ik denk dat volledige vrijheid een mens erg ongelukkig maakt.

Mijn gedachten vlogen terug naar een moment vlak na mijn studie. Een goede vriendin van mij, ook net afgestudeerd, verbrak de relatie met haar vriend. Zij was enkele jaren daarvoor bij hem ingetrokken. Ik zei tegen haar: dit moment in je leven is uniek! Je bent volledig vrij: je hebt nog geen werk, je hebt geen relatie en je hebt geen huis. Je bent voor het eerst in je leven volledig vrij! Je kunt alle kanten op! Mijn vriendin vertrok zwaar gedeprimeerd naar haar ouderlijk huis…

Ik denk dat de keuze voor gebondenheid een mens gelukkig maakt. De keuze voor een relatie met een partner, een werkgever, een sportclub, een geloofsgemeenschap, een netwerk. De keuzes voor relaties die zin geven aan je bestaan. Misschien is dat wel één van de definities voor geluk: gebondenheid uit vrije keuze.

 

Ceciel Fruijtier, 11 Januari 2013

gedachten op de vrijdagmorgen

Comments are closed.